_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Dvorana A,

APOTROPEJA

Morda veste, zakaj ob prihodu ženina na nevestin dom predenj najprej stopita dve lažni nevesti? Kako je polka za debelo repo dobila svoje ime? Ste se kdaj spraševali, zakaj v poročnem sprevodu trobimo z avtomobili? Kakšno sporočilo nosijo koledniške pesmi? Zakaj maske Kurentov zimo preganjajo z glasnimi kravjimi zvonci? In zakaj ravno na kresno noč kurimo ogenj? Razlog tiči v danes že skoraj pozabljenih ali zaradi sodobnega časa močno preoblikovanih apotropejskih elementih. To so dejanja, gibi, predmeti, barve in zvoki, za katere naj bi v preteklosti verjeli, da imajo predvsem ob pomembnih dnevih koledarskega leta ter glavnih življenjskih mejnikih posameznikov posebno moč, ki odganja vse slabo, ljudi obvaruje pred nesrečo in jim prinese blagostanje, zaščito, rodovitnost ter vsega dobrega.

Različni apotropejski elementi so navdihnili ustvarjalce 71. letne produkcije Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc, ki po rdeči niti predstave nosi naslov APOTROPEJA. Z letošnjo plesno-glasbeno predstavo bo skupina publiki postregla z različnimi koreografijami z območja slovenskega etničnega ozemlja ter z raznolikostjo glasbenih priredb, kostumov in plesnih rešitev gotovo navdušila prav vsakega gledalca. Predstava Apotropeja bo na odru povezala skoraj sto članov različnih generacij pevcev in plesalcev Folklorne skupine Tine Rožanc ter njihov raznolike glasbene zasedbe.

Folklorna skupina Tine Rožanc spada pod okrilje Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc iz Ljubljane in je ena največjih, najbolj prepoznavnih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Folklorna skupina s tremi sekcijami – otroško, odraslo in veteransko skupino – s skupaj več kot 100 člani redno organizira letne produkcije v lasni izvedbi, stremi h kakovostnemu (po)ustvarjanju slovenskega izročila po vsej Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Odrasla folklorna skupina, ki jo sestavljajo predvsem študenti iz vseh koncev Slovenije, za svoje udejstvovanje prejema najvišja priznanja in številne pohvale, skupina pa je tudi reden gost državnih folklornih srečanj v organizaciji JSKD, kjer se po strokovnih ocenah s svojim programom že leta zapovrstjo uvršča v sam vrh slovenskih folklornih skupin.
Cena vstopnice je 12 EUR.


PRODAJNA MESTA

Turistično društvo Bled, po telefonu +386 4 5741 122 ali e-naslovu info@td-bled.si (rezervacija in prodaja vstopnic)