_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Dvorana A,

Praznično popotovanje: Orkester Slovenske vojske in Eva Černe

Gala praznično popotovanje

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba. 

Danes šteje preko 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester bodisi kot protokolarni orkester, big band, pihalni ali trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi. Poleg tega orkester sodeluje na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic  Slovenske vojske.

V šestindvajsetih letih delovanja je Orkester Slovenske vojske prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel.  Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo tudi mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Preigral je impresiven repertoar in ustvaril številne posnetke. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope in ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture. 

Orkester je bil odlikovan z bronasto (1997) in zlato (2006) medaljo Slovenske vojske. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske leta 2016, ob njegovi dvajsetletnici, odlikoval z redom za zasluge.
Cena vstopnice je 17 EUR. Prodajna mesta: TIC Bled, www.mojekarte.si in pri posrednikih.

Nakup vstopnic

Raven oblačenja: koktajl obleka. 
Varna izbira za moške je črna obleka z belo srajco in slovesno kravato, ki pa ni obvezna. Mala črna večerna obleka je sinonim za žensko koktajl obleko. (Vir: Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja)
Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja