_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Galerija STOLP,

Slavko Oblak – umetnik in rokodelec

Kiparja Slavka Oblaka bomo počastili z izidom knjige o njegovem življenju in delu, s trimesečno razstavo v Galeriji STOLP na Blejskem gradu in s predstavitvijo Poti skulptur Slavka Oblaka, ki vodi mimo štirih Oblakovih skulptur, na poti od sedeža Občine Bled do Blejskega gradu.

Slavko Oblak se je rodil leta 1934 na kmetiji po domače »pri Klemenovih« na Rečici. Njegov rod je bil povezan s sorodniki iz Mrakove domačije. Kot njegov oče je bil tudi on izučen tesar, vendar se je po odsluženem vojaškem roku v petdesetih letih odločil za študij umetnosti v tujini. Preden se je vpisal na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Münchnu, je denar za preživetje služil tudi v livarni, kar je odločilno vplivalo na njegovo kasnejšo ustvarjalno pot. Bron je postal njegov najljubši material za ustvarjanje. Na njegovem drugem domu na kmetiji v Kumhausnu, kjer sedaj prebiva, si je postavil tudi lastno livarno za vlivanje skulptur, ki krasijo in estetsko dopolnjujejo mnoge javne zgradbe in parke v Landshutu, mestu, imenovanem tudi mesto vodnjakov in javnih plastik. Vsa njegova dela, predvsem številni vodnjaki tudi po drugih bavarskih mestih kažejo na njegov prvinski odnos do narave, s katero v sobivanju tudi živi. Zavod za kulturo Bled bo letos že drugič leto posvetil osebi, ki je bila pomembna za kraj v smislu svojega dela in ustvarjanja. Letos je to gospod Slavko Oblak, ki je za svoje delo dobil tudi zlato plaketo Občine Bled.

Bled krasijo štiri plastike Slavka Oblaka. Prva, Ciklama ob jezeru je bila postavljena leta 1997, Brstični vodnjak pred sedežem Občine Bled leta 2002, kip Matere božje z detetom je bil v kapelo Blejskega gradu postavljen ob tisočletnici prve omembe Bleda v pisnih virih leta 2004. Od leta 2021 pa je Bled bogatejši še za plastiko Grajski cvet, ki je bila postavljena v grajski park, ki ga je Zavod za kulturo Bled v celoti prenovil leta 2019.

Knjiga Slavko Oblak - umetnik in rokodelec

V knjižni zbirki Novembrski opus so zbrani poglobljeni zapisi o življenju in delu oseb, ki so s svojim prispevkom pripomogle k celovitejši prepoznavnosti Bleda in so hkrati vsaka na svoj način zaznamovale tako kraj kot tudi njegove ljudi. V letu 2021 je izžel knjižni komplet Melita VOVK osebno, ki na skupaj 560 straneh predstavlja biografijo umetnice in strokovne prispevke o njenem delu na širokem področju umetniškega ustvarjanja. V letu 2022 bo v knjižnem zapisu predstavljeno življenje in delo kiparja Slavka Oblaka, ki se je leta 1934 rodil na kmetiji na Rečici, pretežen del življenja pa preživel v nemškem Landshutu. Bled krasijo štiri njegove skulpture, ki so posebej predstavljene tudi kot Pot skulptur Slavka Oblaka.

Vabimo vas k prednaročilu knjige po ugodnejši ceni

Knjiga Slavko Oblak - umetnik in rokodelec bo predvidoma izšla konec novembra, v tem trenutku pa jo je že mogoče naročiti pod ugodnejšimi pogoji. Cena knjige je 29,90 EUR z vključenim DDV, v prednaročilu pa jo prejmete z 10% popustom. 

Prednaročila sprejemamo na naslov narocila@zkbled.si, do vključno 25. 11. 2022.

Projekt Obrazi Bleda

Projekt Zavoda za kulturo Bled pod imenom “Novembrski opus” smo nadgradili v blagovno znamko Obrazi Bleda. Projekt je zasnovan v želji, da vsako leto predstavimo osebo, ki je (bila) pomembna za Bled, saj je s svojim prispevkom pripomogla k celovitejši prepoznavnosti kraja in zaznamovala tako kraj kot tudi njegove ljudi.

Vsako leto v mesecu novembru z različnimi aktivnostmi predstavimo drug obraz. V letu 2021 smo se s kar osmimi sočasnimi razstavami na Bledu in v Ljubljani ter z obsežnim knjižnim kompletom o njenem delu in življenju poklonili akademski slikarki in častni občanki Bleda, gospe Meliti Vovk. Leto 2022 bo zaznamoval letošnji dobitnik zlate plakete Občine Bled, kipar Slavko Oblak.

Kiparja Slavka Oblaka bomo počastili z izidom knjige o njegovem življenju in delu, s trimesečno razstavo v Galeriji STOLP na Blejskem gradu in s predstavitvijo Poti skulptur Slavka Oblaka, ki vodi mimo štirih Oblakovih skulptur, na poti od sedeža Občine Bled do Blejskega gradu.
Za ogled razstave v Galeriji STOLP je potrebno plačilo vstopnine na Blejski grad.