_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Dvorana B,

Festival sodobne glasbe .abeceda

Med 26. in 30. junijem na Blejski grad ter v Festivalno dvorano Bled prihaja drugi Festival sodobne glasbe .abeceda. V organizaciji Inštituta .abeceda se bosta vsak večer zvrstila dva koncertna dogodka. 

Prvi koncerti bodo posvečeni glasbenikom mlajše generacije, ki v okviru različnih .abecedinih programov (Mladi Raziskovalci VI., FORUM III., Studio 8.1, .infra _ razvojni center) kontinuirano razvijajo svoj umetniški izraz, petkov koncert pa namenjamo izbranim skladbam udeležencev delavnice za kompozicijo percept.concept.percept VII. 

Na drugem koncertu dneva bo ansambel .abeceda [ansambel za novo glasbo] izvedel skladbe letošnjih rezidenčnih in gostujočih skladateljev. Mnoge med njimi so bile napisane posebej za to priložnost, prav vse pa bodo tokrat v Sloveniji izvedene prvič. Vsak koncertni večer bo uvedel predkoncertni pogovor, ki bo izkušenim poslušalcem ponudil dodatne informacije o programu in njegovih ustvarjalcih, obenem pa bo olajšal prvi stik tistim, ki se morda s sodobno glasbo srečujejo prvič.

Festivalsko dogajanje dopolnjujeta delavnica [rezidenca] ter cikel dopoldanskih koncertov za predšolske otroke. Petdnevni razvojni projekt [rezidenca] bo združil umetnike z različnih področij, ki bodo pod vodstvom izbranega kuratorja razvijali poljubne umetnostne forme ter v končni fazi projekta izvedli nastop, instalacijo ali intervencijo v prostoru. 

Brezplačni dopoldanski koncerti za otroke

Cikel dopoldanskih koncertov bo otroke seznanil s klasično in sodobno glasbo. Prek poslušanja glasbe, pripovedi in aktivnega sodelovanja bodo spoznali različna glasbila, proces nastanka novega glasbenega dela ter tri osnovne vloge: izvajalec (glasbenik), skladatelj in dirigent. Trajanje posameznega koncerta je med 30 in 40 minut.

Ponedeljek, 26. junij, ob 11:00 – Godala (Festivalna dvorana), prevzemite brezplačne vstopnice
Otroci spoznajo godalni kvartet. Izdelajo svoje godalo in se pridružijo pri izvedbi skladbe.

Torek, 27. junij, ob 11:00 – Pihala (Festivalna dvorana), prevzemite brezplačne vstopnice
Otroci spoznajo flavto in saksofon. Pobarvajo svojo piščal in se pridružijo pri izvedbi skladbe.

Sreda, 28. junij, ob 11:00 – Glasbene čarovnije (Festivalna dvorana), prevzemite brezplačne vstopnice
Prek skladbe Glasbene čarovnije skladateljice Pie Reš otroci spoznajo osnovne gradnike glasbe (melodija, ritem...). Z zvoki telesa (ploskanje, topotanje) in preprostimi inštrumenti se pridružijo izvedbi skladbe.

Četrtek, 29. junij, ob 11:00 – Skladatelj (Festivalna dvorana), prevzemite brezplačne vstopnice
Otroci se seznanijo z dvema skladateljema in poslušajo njuni skladbi. Nato tudi sami ustvarijo preprosto partituro, ki jo ansambel izvede.

Petek, 30. junij, ob 11:00 – Dirigent (Festivalna dvorana), prevzemite brezplačne vstopnice
Otroci spoznajo vlogo dirigenta. Naučijo se nekaterih dirigentskih gest in sodelujejo pri izvedbi znane klasične skladbe.


Festival poteka v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled in s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.
Cena vstopnice: 15 EUR
Abonma grad (26. 6., 27. 6.): 20 EUR
Abonma FD (28. 6., 29. 6., 30. 6.): 30 EUR
Brezplačne vstopnice za koncerte za otroke (FD)

Vstopnica velja za celotni program na dan na lokaciji (razen v primeru brezplačne vstopnice za otroške koncerte, ki veljajo zgolj za dotični dogodek). Vstop na grad je mogoč 45 minut pred začetkom prvega dogodka.