_accessibility/go_to_content
Zapri meni
Zapri meni
SIEN
Kontakt
Iskanje
Preklop
Blejski grad,

Razstava lokov Franca Oblaka

Tisočletni Blejski grad, ki se pne nad smaragdnim jezerom in je bil skozi zgodovino povezan z osrednjim evropskim prostorom, je tudi danes živahno kulturno stičišče. Tu se sedanjost prepleta s preteklostjo in prihodnostjo. Vsako leto se na Blejskem gradu zvrstijo priljubljeni že tradicionalni dogodki, namenjeni vsem generacijam. Kar je skupno vsem, so doživetja in zgodbe, ki jih vsako letom tkemo skupaj z našimi obiskovalci.

Novo zgodbo bomo začeli tkati v letošnjem letu, saj bomo 18. in 19. maja organizirali turnir v Historičnem lokostrelstvu na Blejskem gradu. Lokostrelke in lokostrelci v obvezni srednjeveški opremi bodo tekmovali v streljanju tako na 3D kot na historične tarče. V prelepem naravnem okolju Blejskega gradu bo za obe tekmi postavljenih po 18 tarč. Finalna tekma bo v grajskem parku, na urejenih naravnih terasah, kjer bo postavljenih šest tarč. Verjamemo, da bo izkušnja posebna tako za tekmovalce kot obiskovalce nove prireditve v nizu dogodkov, ki jih v Zavodu za kulturo Bled skupaj s partnerji vsako leto pripravimo na Blejskem gradu.

Z razstavo »Franc Oblak Aci, mojster izdelovanja lokov« se bomo v letu 2024 poklonili tudi izjemnemu mojstru izdelovanja lokov ter dolgoletnemu tekmovalcu. Odprtje razstave bo 18. maja, ob 19. uri na Blejskem gradu.

Ljubezen do lesa je Franc Oblak Aci v sebi nosil od mladosti. Kljub temu, da ga je poklicna pot odpeljala na drugo področje, se je k lesu in izdelovanju izdelkov iz lesa, kar je kasneje, ko je bil že poznan kot uspešen izdelovalec lokov, postal tudi njegov novi, samostojni poklic. Številne izkušnje, ki sta jih s soprogo Dorotejo pridobila na tekmovanjih in z nenehnim učenjem in izboljševanje svojega znanja si je pridobil naziv mojster umetne obrti. Njegove umetelno izdelane loke so uporabljali vrhunski tekmovalci in z njimi osvajali medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih.

Razstava ob 50. obletnici njegovega delovanja na področju lokostrelstva bo na Blejskem gradu na ogled od 1. maja do 30. septembra 2024.

Foto: Roscoe Žerovec